maanantai 28. huhtikuuta 2008

Muslimikouluvierailu 7.4.2008


Meille oli jälleen järjestetty vierailu mielenkiintoiseen koulukohteeseen, muslimikouluun. Muslimikoulu sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä majapaikastamme. Minulla oli jonkinlaisia ennakkoluuloja aina asekoulutusleirikuvista muodostuneista mielikuvista 5 kertaa päivässä rukoileviin hihhuleihin. No totta puhuen ennakkoluuloni olivat kaikonneet mukavan muslimiasuntovastaavan kanssa puhuessa. Tarkemmin ajatellen osasin suhtautua muslimeihin varsin luontevasti jo entuudestaan, kunhan vain väritän vähän tarinaa. Ajattelin kuitenkin näkeväni jotain omista koulukokemuksista poikkeavaa.

Totuus on kuitenkin tällä kertaa paljon arkisempi ja tylsempi. Muslimikoulu on ulkoisesti ja sisäisesti hyvin samanoloinen paikka kuin suomalainen peruskoulu. Rehtorin sanoja kuunnellessa löytyy jopa 100% vastaavuuksia Suomen opetussuunnitelmaan. Koulun seinillä on samanlaisia julisteita kuin Suomessa, erotuksena vain on korostaa muslimiutta. Vasemmalla kiusaamista vastustetaan ja välittämistä koetetaan lisätä lausumalla, että muslimi ajattelee muita.

Asia, jonka jo Suomessa olin jossain yhteydessä kohdannut, kävi ilmi myös muslimikoulussa. Koraani kieltää ihmisen taiteellisen kuvaamisen, koska ihminen on Jumalan kuva eikä sitä tule yrittää jäljitellä. Siksi koulun seinillä ei ole ihmispiirroksia. Kameralla otettuja kuvia puolestaan on paljon, koska automaattisella välineellä otettu kuva näyttää ihmisen jollain tapaa muuttamattomana.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta kätkeytyy jokaiseen luokkaan. Niissä jok'ikisessa on jonkinlainen kuva Ka'abasta muslimien pyhästä paikasta Mekassa. Se mitä Ka'abasta usein näkyy on jälkikäteen rakennettu mustakeltainen suojarakennelma. Rakennelma pitää sisällään kuulemma jonkin avaruudesta peräisin olevan mustan kiven... Meteoriitti?


Ka'aba kuvattu luokan seinällä
Pidemmässä tarkastelussa muitakin erojakin varmasti löytyy, mutta haluan korostaa koulujen samankaltaisuutta ja positiivista henkeä ottaa vastaan sekalainen seurakuntamme. Oppilaatkin ottivat meidät vastaan oikein hyvin ja useimpia kiinnosti mistä kaikkialta tulemmekaan. Ja luonnollisesti jalkapallosta löytyi yhteinen kieli. Niinpä pistimme pelin pystyyn välitunnilla.

Ei kommentteja: